Ciasta wędkarskie – Jak zrobić i z czego. 
Poniżej kilka przepisów na ciasta wędkarskie. Pamiętajmy, żeby mieć czyste ręce przy robieniu ciasta oraz nad wodą zakładając ciasto na haczyk koniecznie musimy zadbać o czystość rąk. Według opinii wędkarzy którzy specjalizują się w łowieniu na ciasta to najbardziej ryby nie lubią nikotyny która zostaje na palcach po paleniu papierosa.
Nie zapominajmy jaki aromat dodać do ciasta. Każda ryba ma swoje ulubione smaki – zapachy – aromaty. Szczegółowy opis znajdziesz tutaj Zapachy i aromaty wędkarskie
Ostatnim równoznacznym kryterium przy robieniu ciasta na które musimy zwrócić uwagę jest KOLOR –
ma ogromne znaczenie – podnosi atrakcyjność przynęty i budzi zainteresowanie przynętą
Zielony – Kolor maskujący mało interesujący dla ryb – kojarzący się z roślinami
Żółty – jeden z ulubionych kolorów ryb, bardzo dobrze widoczny w wodzie
Czerwony – bardziej atrakcyjny dla ryb drapieżnych np. ciasto na pstrąga
Niebieski – Kolor bardzo interesujący dla dużych ryb karpiowatych (ciekawskich)
Biały – jasny szary – kolor przyciągający mniejsze osobniki zbiornika
Kolor dobieramy według wody na której będziemy łowić np.:
– czysta woda + słoneczny dzień = kolor mało intensywny łagodny
– mętna woda + zbiornik ze ciemnym dnem i pochmurnym niebem = intensywny kolor przynęty
Ciasto z mąki ziemniaczanej:
Mąkę ziemniaczaną wysypujemy do naczynia dodajemy delikatnie olej i ugniatamy aż do uzyskania masy jednolitej – do ciasta możemy dodać różnego rodzaju aromat – zapach w zależności na jaką rybę chcemy zapolować.
Ciasto z żółtka i ziemniaków:
Ugotowany ziemniak i żółtko jajka należy ugnieść, do tego dodajemy odrobinę miąższu z bułki pszennej. Mieszając składniki można dodać odrobine mąki pszennej i ugniatamy aż do momentu uzyskania konsystencji ciasta (masy ciastowej).
Ciasto dla łasuchów karpiowatych w szczególności płoć leszcz.
2 łyżki stołowe mąki pszennej, 1 łyżka stołowa cukru pudru, 1 łyżka mąki kukurydzianej, 1 żółtko i trochę oleju, szczypta soli. Całość dokładnie ugnieść. Jeżeli ciasto jest za twarde dodać trochę oleju.
Ciasto chlebowe – uwielbiane przez karasie i nie tylko.
miąższ chleba (mniej więcej z 4-5 kromek) zmoczyć lekko wodą dodać 1/3 łyżeczki cukru odrobinę aromatu waniliowego następnie ugniatać i dodawać mąki tak aby ciasto osiągnęło odpowiednią konsystencję i nie lepiło się do rąk.
Ciasto na karpia – leszcza.
Obieramy i gotujemy ziemniaki, po wystudzeniu rozdrabniamy je (ugniatamy) i dodajmy cukier i sól w niewielkich ilościach, na sam koniec dodajemy mąki pszennej i całość gotujemy przez około pół godziny.
Ciasto z czosnkiem i miodem
Mieszamy ze sobą: jajko, utarty ząbek czosnku, 2 łyżki miodu razem z mąką pszenną i ziemniaczaną . Ciasto gotowe po uzyskaniu spoistej masy.
Ciasto + larwy chruścika.
Larwy chruścika mieszamy z mąką pszenną i żółtkiem z jajka z dodatkiem niewielkiej ilości wody.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli w bardzo ograniczonej ilości.
Ciasto z dżownicą.
Ugnieść ugotowanego ziemniaka z mąką pszenną i posiekanymi dżdżownicami
Do ciasta można dodać atraktory.
Ciasto z cebulką. 
Środek razowego chleba wygniatamy z olejem przesmażonym razem z odrobiną drobno posiekanej cebuli. Wszystko razem ugniatamy – odradzamy dodawania jakiegokolwiek atraktora czy zapachu. Cebula zrobi swoje.
Ciasto herbatnikowe.
Gotujemy szklankę wody z 4 łyżkami cukru i 0,3 szklanki kaszy jaglanej. Trzymamy to na małym ogniu, aż do rozgotowania się kaszy. Następnie do ochłodzonej papki dodajemy 2 – 3 rozgniecione na miał herbatniki, dwie łyżeczki oleju. (xanax) Następnie dosypujemy mąki tak, aby trzymało się haczyka.
Do ciasta można dodać atraktory.
zanęty ponad 100 przepisów zapachy – aromaty przynęty roślinne – zwierzęce