Ciasta wędkarskie – Jak zrobić i z czego.

Ciasta wędkarskie – Jak zrobić i z czego. Ciasta wędkarskie

Poniżej kilka przepisów na ciasta wędkarskie. Pamiętajmy, żeby mieć czyste ręce przy robieniu ciasta oraz nad wodą zakładając ciasto na haczyk koniecznie musimy zadbać o czystość rąk. Według opinii wędkarzy którzy specjalizują się w łowieniu na ciasta to najbardziej ryby nie lubią nikotyny która zostaje na palcach po paleniu papierosa.

Nie zapominajmy jaki aromat dodać do ciasta. Każda ryba ma swoje ulubione smaki – zapachy – aromaty. Szczegółowy opis znajdziesz tutaj Zapachy i aromaty wędkarskie

Ostatnim równoznacznym kryterium przy robieniu ciasta na które musimy zwrócić uwagę jest KOLOR –

Ciasta wędkarskie

ma ogromne znaczenie – podnosi atrakcyjność przynęty i budzi zainteresowanie przynętą

Zielony – Kolor maskujący mało interesujący dla ryb – kojarzący się z roślinami

Żółty – jeden z ulubionych kolorów ryb, bardzo dobrze widoczny w wodzie

Czerwony – bardziej atrakcyjny dla ryb drapieżnych np. ciasto na pstrąga

Niebieski – Kolor bardzo interesujący dla dużych ryb karpiowatych (ciekawskich)

Biały – jasny szary – kolor przyciągający mniejsze osobniki zbiornika

Kolor dobieramy według wody na której będziemy łowić np.:

– czysta woda + słoneczny dzień = kolor mało intensywny łagodny

– mętna woda + zbiornik ze ciemnym dnem i pochmurnym niebem = intensywny kolor przynęty

Ciasto z mąki ziemniaczanej: 

Mąkę ziemniaczaną wysypujemy do naczynia dodajemy delikatnie olej i ugniatamy aż do uzyskania masy jednolitej – do ciasta możemy dodać różnego rodzaju aromat – zapach w zależności na jaką rybę chcemy zapolować.

Ciasto z żółtka i ziemniaków: 

Ciasta wędkarskie

Ugotowany ziemniak i żółtko jajka należy ugnieść, do tego dodajemy odrobinę miąższu z bułki pszennej. Mieszając składniki można dodać odrobine mąki pszennej i ugniatamy aż do momentu uzyskania konsystencji ciasta (masy ciastowej).

Ciasto dla łasuchów karpiowatych w szczególności płoć leszcz.

2 łyżki stołowe mąki pszennej, 1 łyżka stołowa cukru pudru, 1 łyżka mąki kukurydzianej, 1 żółtko i trochę oleju, szczypta soli. Całość dokładnie ugnieść. Jeżeli ciasto jest za twarde dodać trochę oleju.

Ciasto chlebowe – uwielbiane przez karasie i nie tylko.

miąższ chleba (mniej więcej z 4-5 kromek) zmoczyć lekko wodą dodać 1/3 łyżeczki cukru odrobinę aromatu waniliowego następnie ugniatać i dodawać mąki tak aby ciasto osiągnęło odpowiednią konsystencję i nie lepiło się do rąk.

ciasta wędkarskie

Ciasto na karpia – leszcza.

Obieramy i gotujemy ziemniaki, po wystudzeniu rozdrabniamy je (ugniatamy) i dodajmy cukier i sól w niewielkich ilościach, na sam koniec dodajemy mąki pszennej i całość gotujemy przez około pół godziny.

 

Ciasto z czosnkiem i miodem

Mieszamy ze sobą: jajko, utarty ząbek czosnku,  2 łyżki miodu razem z mąką pszenną i ziemniaczaną . Ciasto gotowe po uzyskaniu spoistej masy.Ciasta wędkarskie

 

Ciasto + larwy chruścika.

Larwy chruścika mieszamy z mąką pszenną i żółtkiem z jajka z dodatkiem niewielkiej ilości wody.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli w bardzo ograniczonej ilości.

Ciasto z dżownicą.

Ugnieść ugotowanego ziemniaka z mąką pszenną i posiekanymi dżdżownicami
Do ciasta można dodać atraktory.

Ciasto z cebulką. ciasta wędkarskie

Środek razowego chleba wygniatamy z olejem przesmażonym razem z odrobiną drobno posiekanej cebuli. Wszystko razem ugniatamy – odradzamy dodawania jakiegokolwiek atraktora czy zapachu. Cebula zrobi swoje.

Ciasto herbatnikowe.

Gotujemy szklankę wody z 4 łyżkami cukru i 0,3 szklanki kaszy jaglanej. Trzymamy to na małym ogniu, aż do rozgotowania się kaszy. Następnie do ochłodzonej papki dodajemy 2 – 3 rozgniecione na miał herbatniki, dwie łyżeczki oleju. (xanax) Następnie dosypujemy mąki tak, aby trzymało się haczyka.
Do ciasta można dodać atraktory.

zanęty ponad 100 przepisów  zapachy – aromaty  przynęty roślinne – zwierzęce

Koszyk