Grillowany pstrąg wcześniej marynowany

Grillowany pstrąg wcześniej marynowany.

Wielu z nas przepada za pstrągiem z grilla. Jednak niestety bardzo często zapominamy o odpowiednio wcześniejszym jego zamarynowaniu. Gwarantuję, że jeżeli trochę bardziej się do tego przyłożymy, osiągniemy o wiele większą głębię smaku. A więc do dzieła.

Zacznijmy od skompletowania wszystkich składników.

pstrąg
pstrąg z grilla podany na talerzu z cytrynką

3-4 sztuki pstrągów średniej wielkości,
1 limonka,
2-3 (w zależności od wielkości) ząbki czosnku,
pęczek natki pietruszki,
pęczek szczypiorku,
kilka gałązek lubczyku,
sól najlepiej gruboziarnista,
świeżo zmielony pieprz.
oliwa oko 40 ml.

Przygotowanie marynaty.

Szczypiorek i pietruszkę drobno kroimy na desce. Skórkę z limonki ścieramy na drobnych oczkach tarki. Rozgniatamy czosnek. Wszystko łączymy z oliwą, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie przekładamy do moździerza, gdzie ucieramy wszystko na drobną papkę.

Przygotowanie pstrągów.

Pstrągi oczyszczamy i myjemy. Dokładnie nacieramy je marynatą z każdej strony. Do wnętrza ryby wkładamy gałązki lubczyku. Tak przygotowane pstrągi odkładamy na jakąś 1/1,5 godziny do lodówki by wszystko się ze sobą przegryzło.

Grillowanie.

Przygotowujemy odpowiednie kratki do pieczenia ryb, każdą delikatnie natłuszczamy oliwą. Umieszczamy w nich pstrągi i kładziemy na rozgrzanego grilla. W trakcie grillowania musimy pamiętać by każdą rybę co jakiś czas przewracać i smarować po wierzchu pozostałościami marynaty. W ten sposób ryba po około 20 minutach będzie rozpływać nam się w ustach.

Podanie.

Najlepiej jak podamy ją bezpośrednio na desce, na przykład z grzankami, grillowanym czosnkiem, pomidorkami i rukolą.

Smacznego.

Koszyk