Podstawy wędkarstwa
Jest to dział zarówno dla wtajemniczonych wędkarzy, którzy mogą sobie odświeżyć wiedzę, jak i dla początkujących, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki.
Na początku musimy zaopatrzyć się w odpowiednią wędkę, kołowrotek, żyłkę złożyć to wszystko w jedną całość. Co to jest spławik do czego służy i dzięki czemu stoi na wodzie? Dowiesz się przechodząc do działu:
Sprzęt wędkarski – opis – zastosowanie
Umiejętność wiązania w wędkowaniu jest niezbędna i każdy szanujący się wędkarz powinien umieć zrobić przypon czy zawiązać haczyk:
| wiązanie przyponu | wiązanie haczyków |
Jak już zapoznaliśmy się z wiązaniem zestawów, haczyków, to kolejnym etapem jest poznanie metod łowienia. Jakie są metody i którą najlepiej wybrać dla siebie (dział jest jeszcze w budowie):
Wiemy już jaki sprzęt potrzebujemy, jak związać zestaw, poznaliśmy metody łowienia, to teraz dowiedzmy się jakie ryby występują w naszych zbiornikach, stawach, jeziorach, rzekach. Podzieliliśmy je na dwa rodzaje roślinożerne i drapieżne:
Czym zwabić rybę jak ją zainteresować z czego zrobić zanętę co założyć na haczyk, jaki zapach lubi ryba którą chcę złapać – na wszystkie te pytania i wiele więcej znajdziemy w tym dziale:
Jak złowić okaz który sobie wymarzyliśmy? Jak wybrać odpowiednie łowisko? (https://semidotinfotech.com/) Które miejsce wybrać – Wszystko i wiele więcej dowiemy się w dziale:
Ryba zauważa naszą przynętę i zaczyna się „branie”. Co wtedy robimy? Czekamy? Czy łapiemy za wędkę, szarpiemy w górę i zaczynamy zwijać? Musimy wykonać manewr „zacięcia” jak prawidłowo to zrobić dowiemy się klikając w przycisk poniżej:
Dotarliśmy do działu patroszenia rybek. Coraz więcej wędkarzy łowi dla sportu i zwraca wolność swoim okazom. Jednak nie możemy pominąć prawidłowego patroszenia ryby:
jak prawidłowo wypatroszyć rybę
Łowiska komercyjne są bardzo bogate i dobrze zarybione ponieważ ktoś na tym zarabia. Co jeżeli znudziła się komercja i chcemy wyruszyć na prawdziwą wyprawę. Wtedy potrzebujemy „Kartę Wędkarską” jak ją zdobyć opisujmy w dziale poniżej:
