Zapachy i aromaty wędkarskie

Zapachy i aromaty które ryby uwielbiają. zapachy

Początkujący jak i bardziej doświadczeni wędkarze powinni zapoznać się z rodzajami zapachów jakie można wykorzystać przy przyrządzaniu zanęty oraz jakiego smaku DIP kupić do zamoczenia przynęty na haczyku.  Poniżej opisaliśmy zapachy/ aromaty jakich najczęściej używają wędkarze podczas swoich wypraw na ryby.

PŁOĆ I WZDRĘGA

anyż, biszkopt, czosnek, goździki, kminek, koper wł., kozieradka, nostrzyk, wanilia, krew sproszkowana.

LESZCZ

czosnek, goździki, kozieradka, nostrzyk, cynamon, karmel, kolendra, melasa, piernik, wanilia, krew sproszkowana, kokos

UKLEJA

anyż, goździki, koper wł., tran, krew sproszkowana, kokos.

KARP I AMUR

anyż, czosnek, truskawka, nostrzyk, cynamon, miód, szafran, tatarak, krew sproszkowana, kokos

LIN I KARAŚ

kminek, miód, szafran, krew sproszkowana

Każdy zbiornik – łowisko rządzi się swoimi prawami, dobrze wiedzieć co lubi ryba w danym miejscu i który aromat na nią działa. Aromaty i zapachy to jest podstawa do tego trzeba dodać odpowiednio przygotowaną zanętę no i odrobinę szczęścia.

zanęty ponad 100 przepisów przynęty roślinne – zwierzęce ciasta wędkarskie