
Karp – Sazan: Jest to dzika odmiana karpia. Ciało ma kształt walcowaty, a grzbiet niski, jest przystosowany do pływania w nurcie rzek. Ubarwienie Sazana różni się od karpi hodowlanych, grzbiet ma ciemny, zielonobrązowy lub szarozielony, po bokach jaśniejszy kolor. Jednak najbardziej wyróżnia się swoimi pięknymi łuskami, które pokrywają całe ciało. Sazan jest ciepłolubny można go znaleźć na płyciznach rzek lub w cieplejszych dopływach wody.

Karp królewski: ta odmiana karpia jest głównie wyhodowana w Polsce. Charakteryzuje się silnym wygrzbieconym i szerokim ciałem o specyficznym rozmieszczeniu łusek: wzdłuż grzbietu, w linii środkowej, i na płetwach dolnych głównie przy odbytowej. Nie brakuje go w stawach hodowlanych.

Karp lustrzeń: Ta odmiana karpia należy do bardzo rzadkich. Lustrzenia możemy pomylić z królewskim, bo mają podobnie ułożone łuski. Lustrzeń ma łuski w różnych miejscach ciała tak jakby porozrzucane, a łuski u karpi królewskich są idealnie ułożone od głowy aż do ogona.

Karp bezłuski: zwany „golcem” – w tej odmianie karpia, łuski są znikome klika na grzbiecie i kilka przy ogonie. Golec różni się od swoich braci nie tylko kilkoma łuskami. ale też i grubą skórą.

Karp koi: Jest udomowionym hodowanym karpiem. Koi często występuje w oczkach domowych ale także tafia się w stawach hodowlanych. Karpie koi mają różne ubarwienie, czasem są jednego koloru np. pomarańczowego, lub czerwonego. Jednak najbardziej popularne są wielokolorowe. Karp koi wychodowany został w Japonii. Jego nazwa w języku polskim brzmi: nishiki-goi – karp brokatowy.