Nadchodzi Wielkanoc a co za tym idzie kolejny czas, kiedy będziemy się zajadać różnymi specjałami.
Aby urozmaicić wasze menu w tym okresie oparte głównie na boczkach, jajach i kiełbasach, zaproponuje wam coś ze śledzia.
Wielkanocna sałatka śledziowa to jest, co przyjemnie przełamie ciężkie mięsne smaki w tym okresie.
Składniki dla 4 osób (wszystkie powinniśmy dostać w pobliskim markecie)
- Słoik czystych marynowanych śledzi (mniej więcej około 250 gramów),
- Cztery twarde, chrupiące i duże ogórki konserwowe,
- Jedna średnia cebula,
- Jedno duże jabłko,
- Pół puszki groszku konserwowego,
- Jedna ugotowana pietruszka,
- Jedna ugotowana marchewka,
- Pół ugotowanego selera,
- Świeży starty chrzan, około trzech łyżek,
- Mniej więcej trzy łyżki majonezu,
- Około stu gramów śmietany – 18%,
- Świeżo zmielony pieprz i sól.
Wykonanie.
Płaty śledzi odsączamy, ściągamy skórę po czym kroimy je w dość cienkie paski. Ogórki, jabłko, cebulę oraz ugotowane warzywa obieramy i kroimy w kostkę. (www.sullivansusa.net) Wszystko przekładamy do dość sporem miski, dodajemy chrzan, groszek, majonez i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy doprawiamy pieprzem i solą (każdy swoją miarą). Następnie odkładamy ją do lodówki by się spokojnie przegryzła.
Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu a sprawi, że śniadanie Wielkanocne stanie się bardziej wyraziste i urozmaicone.
Smacznego