Zapachy i aromaty które ryby uwielbiają. 
Początkujący jak i bardziej doświadczeni wędkarze powinni zapoznać się z rodzajami zapachów jakie można wykorzystać przy przyrządzaniu zanęty oraz jakiego smaku DIP kupić do zamoczenia przynęty na haczyku. Poniżej opisaliśmy zapachy/ aromaty jakich najczęściej używają wędkarze podczas swoich wypraw na ryby.
anyż, biszkopt, czosnek, goździki, kminek, koper wł., kozieradka, nostrzyk, wanilia, krew sproszkowana.
czosnek, goździki, kozieradka, nostrzyk, cynamon, karmel, kolendra, melasa, piernik, wanilia, krew sproszkowana, kokos
anyż, goździki, koper wł., tran, krew sproszkowana, kokos. (Diazepam)
anyż, czosnek, truskawka, nostrzyk, cynamon, miód, szafran, tatarak, krew sproszkowana, kokos
kminek, miód, szafran, krew sproszkowana
Każdy zbiornik – łowisko rządzi się swoimi prawami, dobrze wiedzieć co lubi ryba w danym miejscu i który aromat na nią działa. Aromaty i zapachy to jest podstawa do tego trzeba dodać odpowiednio przygotowaną zanętę no i odrobinę szczęścia.
zanęty ponad 100 przepisów przynęty roślinne – zwierzęce ciasta wędkarskie