Zupa z pulpetami rybnymi

Zupa z pulpetami rybnymi

Zapraszamy na przepis dla niejadków. Zupa z pulpetami rybnymi trafi w gusta zarówno dzieciom jak dorosłym. (www.jonesaroundtheworld.com) Jest to przepis sprawdzający się przeważnie w chłodnym miesiącach. Doskonale rozgrzewa po szusowaniu po stokach.

Zestaw składników:

Zupa z pulpetami rybnymi
Zupa z pulpetami rybnymi

Około 1 kg fileta ryby (można mieszać),
2 marchewki,
4 cebule,
2 pietruszki,
Natka pietruszki,
5 średnich liści laurowych,
Kilka sztuk ziela angielskiego,”
2 jaja,
Sól i pieprz do smaku,
Mniej więcej 3 litry wody,
3-4 łyżki kaszy manny,
Sok ze świeżo wyciśniętej cytryny.

Proces gotowania:

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy je do garnka dodajemy liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, odrobinę soli. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy mniej więcej 25 minut.
W międzyczasie mięso ryby siekamy na drobne kawałki. Rozdrobnione filety mieszamy w misce z karzą manną (niektórzy dodają jeszcze bułkę tartą, wszystko zależy od tego jaką gęstość chcemy osiągnąć), solą pieprzem, i natką pietruszki. Wszystko zalewamy sokiem zz cytryny i mieszamy rękami aż do uzyskania jednolitej masy, z której będziemy robić pulpeciki. Następnie nawilżonymi rękami formujemy pulpety wielkości mniej więcej przepiórczego jajka. Gotowe pulpety wrzucamy do rozgrzanego wywaru i gotujemy do momentu aż każdy z nich wypłynie na wierzch, czyli około 5 minut.

Takie pulpety rybne podajemy razem z bulionem okraszając świeżą natką pietruszki.

Koszyk