Zupa rybna z pomidorem i kokosem

Zupa rybna z pomidorem i kokosem

Wariacji zup rybnych jest chyba tyle samo co kucharzy je przyrządzających. Zupa rybna, którą w tym miejscu wam przedstawimy jest z dodatkiem pomidora i kokosa.

Zacznijmy od skompletowania wszystkich składników potrzebnych do gotowania:

Zupa rybna z pomidorem i kokosem
Zupa rybna z pomidorem i kokosem

Po jednym filecie z łososia i dorsza (wielkość uzależniona od Twojego apetytu, jednak nie mniej niż ok 1/2 kilo ryby),
2 puszki pomidorów najlepiej już pokrojonych,
Po jednej cebuli czerwonej i białej,
1 dość duża papryka,
1-2 w zależności od ostrości papryczki chili,
Puszka mleczka kokosowego,
Kilka ziemniaków,
Szklanka białego wina (wytrawna),
Sos rybny,
Sól i pieprz świeżo mielony do smaku,
Natka pietruszki lub kolendry w zależności od tego co lubimy,
Woda do uzupełniania podczas gotowania.

Przygotowanie:

Obie cebule i paprykę kroimy w piórka a chili jak najdrobniej. Następnie podsmażamy je na oliwie, do momentu aż będą miękkie. Nie zapominając o mieszaniu wlewamy wino do patelni. Czekamy aż wino się zredukuje. Całość potem przekładamy do garnka i dodajemy puszki pomidorów i mleczka kokosowego oraz wodę. Wszystko gotujemy na delikatnym wręcz pyrkającym ogniu przez około 25minut. Dodajemy pokrojone ziemniaczki i gotujemy do czasu ich zmiękczenia. Pod koniec dodajemy kawałki ryby i doprawiamy solą, pieprzem i sosem rybnym do smaku. Ilość w zależności od naszych upodobań. W razie nadmiernego wyparowania wody można dolać szklankę wody. Kiedy uznasz, że ryba w zupie jest już dobra wykładaj na talerze. Aby zaostrzyć i podkreślić smak zupy rybnej dodaj na wierzch pietruszkę lub kolendrę. Smacznego.

Koszyk