Smaczna rybka na parze i winie

Wielu z nas jest smakoszami ryb. Jednak nie każdy ma zdrowie by się zajadać potrawami z grilla, czy smażenia. Alternatywą dla takich osób jest gotowanie potraw na parze. Oto jeden z pomysłów, który chyba każdemu przypadnie do gustu.
Składniki:
2-3 filety ryby,
1 spora marchewka,
10 dag selera,
1 por,
1/2 litra białego wina,
5 dag masła,
sól i pieprz dla smaku.
Wykonanie.
Marchewkę, seler oraz część pora kroimy w paseczki. Następnie na patelni rozpuszczamy masło, po czym dodajemy przygotowane warzywa. Podduszamy je w okolicach 2 minut. Po czym do patelni dodajemy 100 ml wina, i dusimy aż do momentu kiedy wino się zredukuje, czyli mniej więcej 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe odkładamy na talerzu i zabieramy się do dalszych czynności.
Resztę pora kroimy tak, aby powstały jak najdłuższe paski, którymi będziemy przepasać rybę. Rozmiękczamy go na patelni blanszując, uważając by pozostał tzw „al dente”.
Na filety rybne wykładamy wcześniej duszone warzywa. Każdy filet staramy się zawinąć by powstała roladka. Następnie by wszystko się odpowiednio trzymało przewiązujemy je wcześniej zrobionymi paseczkami pora. Wyciągamy urządzenie do gotowania na parze. Do garnka wlewamy pozostałe 400 ml wina oraz trochę wody. Na sitko wykładamy zawinięte ryby i oprószamy je od góry solą i pieprzem. Całość dusimy przez jakieś 25 minut.
Podanie.
Gotowe roladki rybne zrobione na parze najlepiej komponują się z ryżem, jednak są też i tacy którzy zajadają się samą rybą.
Wskazówki.
Im większe filety ryby tym lepiej się nam będą zawijać i nie będą się później rozpadać. Wino im będzie lepszej jakości, tym większy aromat odda rybie.