Grillowany pstrąg wcześniej marynowany.
Wielu z nas przepada za pstrągiem z grilla. Jednak niestety bardzo często zapominamy o odpowiednio wcześniejszym jego zamarynowaniu. Gwarantuję, że jeżeli trochę bardziej się do tego przyłożymy, osiągniemy o wiele większą głębię smaku. A więc do dzieła.
Zacznijmy od skompletowania wszystkich składników.

3-4 sztuki pstrągów średniej wielkości,
1 limonka,
2-3 (w zależności od wielkości) ząbki czosnku,
pęczek natki pietruszki,
pęczek szczypiorku,
kilka gałązek lubczyku,
sól najlepiej gruboziarnista,
świeżo zmielony pieprz.
oliwa oko 40 ml.
Przygotowanie marynaty.
Szczypiorek i pietruszkę drobno kroimy na desce. Skórkę z limonki ścieramy na drobnych oczkach tarki. Rozgniatamy czosnek. Wszystko łączymy z oliwą, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie przekładamy do moździerza, gdzie ucieramy wszystko na drobną papkę.
Przygotowanie pstrągów.
Pstrągi oczyszczamy i myjemy. Dokładnie nacieramy je marynatą z każdej strony. Do wnętrza ryby wkładamy gałązki lubczyku. Tak przygotowane pstrągi odkładamy na jakąś 1/1,5 godziny do lodówki by wszystko się ze sobą przegryzło. (Ultram)
Grillowanie.
Przygotowujemy odpowiednie kratki do pieczenia ryb, każdą delikatnie natłuszczamy oliwą. Umieszczamy w nich pstrągi i kładziemy na rozgrzanego grilla. W trakcie grillowania musimy pamiętać by każdą rybę co jakiś czas przewracać i smarować po wierzchu pozostałościami marynaty. W ten sposób ryba po około 20 minutach będzie rozpływać nam się w ustach.
Podanie.
Najlepiej jak podamy ją bezpośrednio na desce, na przykład z grzankami, grillowanym czosnkiem, pomidorkami i rukolą.
Smacznego.