Sałatka Wielkanocna

Sałatka Wielkanocna

Nadchodzi Wielkanoc a co za tym idzie kolejny czas, kiedy będziemy się zajadać różnymi specjałami.

Aby urozmaicić wasze menu w tym okresie oparte głównie na boczkach, jajach i kiełbasach, zaproponuje wam coś ze śledzia.

Wielkanocna sałatka śledziowa to jest, co przyjemnie przełamie ciężkie mięsne smaki w tym okresie.

Składniki dla 4 osób (wszystkie powinniśmy dostać w pobliskim markecie)

  1. Słoik czystych marynowanych śledzi (mniej więcej około 250 gramów),
  2. Cztery twarde, chrupiące i duże ogórki konserwowe,
  3. Jedna średnia cebula,
  4. Jedno duże jabłko,
  5. Pół puszki groszku konserwowego,
  6. Jedna ugotowana pietruszka,
  7. Jedna ugotowana marchewka,
  8. Pół ugotowanego selera,
  9. Świeży starty chrzan, około trzech łyżek,
  10. Mniej więcej trzy łyżki majonezu,
  11. Około stu gramów śmietany – 18%,
  12. Świeżo zmielony pieprz i sól.

Wykonanie.

Płaty śledzi odsączamy, ściągamy skórę po czym kroimy je w dość cienkie paski. Ogórki, jabłko, cebulę oraz ugotowane warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do dość sporem miski, dodajemy chrzan, groszek, majonez i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy doprawiamy pieprzem i solą (każdy swoją miarą). Następnie odkładamy ją do lodówki by się spokojnie przegryzła.

Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu a sprawi, że śniadanie Wielkanocne stanie się bardziej wyraziste i urozmaicone.

Smacznego