Zdrowa ryba na parze

Zdrowa ryba na parze

Zdrowa ryba na parze
Ryba na parze

W tym miejscu przedstawimy bardzo zdrowy przepis na rybę na parze. Można go stosować prawie we wszystkich dietach, a prostota tego dania sprawi, że będziemy je powtarzać cyklicznie.

Lista składników:

1 filet preferowanej ryby na osobę,
plasterki cytryny – ilość uzależniona od tego jaki poziom kwaśności chcemy,
łyżka oleju lnianego,
zioła prowansalskie,
świeżo zmielony pieprz i odrobinę soli morskiej.

Sposób.

Rozkładamy folię, na którą kładziemy poszczególnych filet z ryby. Następnie smarujemy go z każdej strony olejem lnianym. Obsypujemy ziołami prowansalskimi, pieprzem oraz solą. Na każdy kawałek układamy plasterki cytrynki, po czym dokładnie zawijamy tak żeby nic nie wyciekało. Przygotowujemy urządzenie do gotowania na parze. Wkładamy do niego przygotowane porcje. Wlewamy wodę i przykrywamy. Po jakichś 10 minutach odparowania ryba powinna być już gotowa.

Podawać ją najlepiej z innymi warzywami na parze lub jakąś inną ulubioną surówką.